«Halve» KIF studerer på UiA


Det er ikke alltid like lett å kombinere mye trening og studier.POPULÆRT STUDIESTED: KIF Håndballs 1. divisjonslag for herrer har så stor andel av studenter at det kunne vært et eget collegelag. Fra venstre: Mathias Christiansen, Christoffer Ryder Lislevand, Dan Adensam, Jostein Pedersen, Christoffer Meinich, Øyvind Frigstad, Kristian Malerød Larsen, Aleksander Halkjelsvik Aabel, Simen Neset, Stian Nygaard Michaelsen, Johannes Jåsund og Sindre Rosseland Sørli. Aleksander Fridén var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Inger M. Witteven

Sju fellestreninger i uka i sesongoppkjøring, ellers fem. Pluss egentrening. Så kommer kamper. Og fulltidsstudier. De fleste KIF-spillerne klarer også å skvise inn litt tid både kjærester og deltidsjobber.


FULL FORSTÅELSE: KIF-trener Tihomir Baltić forstår at det kan bli hektiske dager på skolebenken og treningsfeltet. Han er imponert over spillernes selvdisiplin. Foto: Inger M. Witteveen

Selv om få klager over tidsklemma, ser KIF-trener Tihomir Baltić at det kan by på problemer for de som ønsker å satse på idretten sin ved siden av fulltidsstudier.

– Det kreves at den enkelte klarer å organisere tiden sin på idrett og universitetet. Det kan være vanskelig å kombinere på et høyt nivå, for da spiller man ikke lenger for gøy, men for resultater og det kreves 100 prosent innsats, sier han.

Høy UiA-tetthet

12 av spillerne i KIF-stallen er UiA-studenter, mens én studerer ved et annet lærested. Og økonomi er tydeligvis gangbar mynt blant håndballspillere. Kristian Malerød Larsen (23), Simen Neset (23), Aleksander Halkjelsvik Aabel (fyller 24 fredag 25. august) og Mathias Christiansen (25) holder alle på med master i økonomi og administrasjon. Christoffer Meinich (20) har begynt på bachelor-studiet i markedsføring og ledelse. Mens Dan Adensam (22), som studerer finans i Tsjekkia, tar fag innen økonomi og jus gjennom Erasmus-programmet.


ADM.DIR.: Siviløkonomer blir det flust av i KIF-stallen. Kristian Malerød Larsen (23, f.v.), Simen Neset (23), Aleksander Halkjelsvik Aabel (23, 24 fredag 25. august) og Mathias Christiansen (25) holder alle på med master i økonomi og administrasjon. Simen Gården Aanjesen ble uteksaminert i 2015. Foto: Inger M. Witteveen

Johannes Jåsund (20) går på idrett, Christoffer Ryder Lislevand (20) studerer IT og informasjonssystemer, Øyvind Frigstad (24) satser på læreryrket, mens Aleksander Fridén (22) har tilhold i Grimstad der han skal bli ingeniør i fornybar energi.


SIKRET JOBB: Masse omsorg, men bare ikke på banen. Stian Nygaard Michaelsen (21) har to år igjen av sykepleien, et av de mest populære studiene ved UiA. Foto: Inger M. Witteveen


Litt mer utradisjonelle er Jostein Pedersen (22) som har startet på studiet for barnehagelærere, mens Stian Nygaard Michaelsen (21) er i gang med andre året på sykepleien.

Den eneste som er tilknyttet et annet lærested er Sindre Rosseland Sørli (24), teologistudent ved Ansgar Teologiske Høgskole.

Ellers har både Simen Gården Aanjesen (siviløkonom), Erlend Årstein Hansen (lektor), Jesper Brekke Hansen (idrett) og Adin Sehovich (IT), blant annet, vært innom campusen på Gimlemoen.

Høna eller egget?

Hva som veier tyngst ved valgets kvaler – studiested eller klubb – er individuelt. Men flere av spillerne oppgir å ha valgt UiA ut i fra muligheten for å spille håndball i byen. Slik som Johannes Jåsund på venstrekant, som egentlig skulle studere fysioterapi i Danmark, men valgte idrettsstudium ved universitetet i sørlandsbyen nettopp på grunn av KIF.


FLAT PEDAL: Johannes Jåsund (20) har trening på timeplanen både på skole og fritid, men er ikke redd for at det blir for mye. Rogalendingen holder på med siste året av bachelor i idrett. Foto: Inger M. Witteveen

– Jeg har fortsatt planer om fysio i Danmark. Men nå hørtes jo elitesatsingen så veldig spennende ut at jeg skjøv det litt fremover. Men PT-studiene (personlig trener, journ.anm.) og bachelor i idrett kommer jo utrolig godt med uansett, så er glad for at det ble sånn, sier rogalendingen, i gang med tredje året.

Rutinerte Mathias Christiansen fra Vestfold hadde tilbud fra flere klubber. For ham var det avgjørende at KIF rykket opp i 1. divisjon den gang.

– Tror ikke jeg ville ha kommet hvis ikke, konstaterer midtbacken, ferdig siviløkonom neste år.


UTVEKSLINGSSTUDENT: Tsjekkiske Dan Adensam (22) er på utveksling gjennom Erasmus, og følte alt falt på plass da han kunne spille håndball i tillegg til studier i Norge. Foto: Inger M. Witteveen

For tsjekkiske Dan Adensam på utveksling, var det kombinasjonen av flere ting; norsk natur, størrelsen på byen – og ikke minst at det var mulig å fortsette med håndball.

– Det har overgått alle mine forventninger. Jeg er så glad for å være her, forteller midtbacken.

Kan være vanskelig

Tihomir Baltić, med mesterliga-sølv på CV-en, måtte selv sette studiene på vent da han var elitespiller og landslagsspiller hjemme i Kroatia.


I TENKEBOKSEN: Teologistudent Sindre Rosseland Sørli (24) tror det kan bli stritt å kombinere master og håndball fremover. Foto: Inger M. Witteveen

Sindre Rosseland Sørli har i høst begynt på sin master i teologi og ledelse, men erkjenner at det kan bli komplisert med samlinger, selvstudium, innlevering av oppgaver og bokrapporter fordelt på tre ulike skoler, i Kristiansand, Oslo og Örebro.

– Det blir veldig vanskelig å kombinere, derfor har jeg vært usikker på om det går. Må bare finne ut av det, sukker bakspilleren.


HÅNDBALL FØRST: Øyvind Frigstad (24) har valgt å bruke ett år lenger tid på sin lærerutdanning. Foto: Inger M. Witteveen

Øyvind Frigstad, som nå er tilbake i KIF og tar årsstudium i historie, valgte å bruke litt lenger tid på lærerstudiene mens han spilte i eliteserien med Drammen HK. Dog ikke mer enn ett år utover normert studietid. I helga venter lokaloppgjør mellom Just IL og KIF for den «hjemkomne» høyrebacken. Studiestart og sesongstart går hånd i hånd.


LØPING GJØR MESTER: Nå skal KIF-spillerne bli raskere enn sin egen skygge. Nok en løpetrening, på Gamle Stadion, tirsdag. Bak fra venstre: Tihomir Baltić (trener), Adin Sehovic, Dan Adensam, Kristian Malerød Larsen, Sindre Rosseland Sørli, Øyvind Frigstad, Jesper Brekke Hansen, Kristian Nordvik Thyssen, Mathias Christiansen, Jostein Pedersen, Simen Gården Aanjesen, Simen Neset, Bendik Holstad og Christoffer Meinich. Aller bakerst: Svein Erik Jensen (styreleder KIF Håndball). Foran fra venstre (på kne): Markus Nilsen, Eric Nicolay Jensen, Erlend Årstein Hansen, Johannes Jåsund, Andreas Dahl Nordvang, Christoffer Ryder Lislevand og Aleksander Halkjelsvik Aabel. Foto: Inger M. Witteveen

KOMMENDE KAMP (NM Senior Menn): Just – KIF, søndag 27. august, kl. 16, Havlimyrhallen.

Skrevet av  

KIF J13 vant A-finalen i Quart Cup
Under helgas Quart cup gikk begge KIF J13 lagene finalen. Igjen!
Les mer >>
Fortsettende årsmøte
Innkalling til "fortsettende årsmøte" i KIF håndball. Mandag 30.april kl. 17:00, Klubbkontoret i Gimlehallen.
Les mer >>
Spillerutvikling Junioravdeling
Spillerutvikling i KIF Junior med Kristian Malerød Larsen er over for denne gang.
Les mer >>
Etterlyser mer handling
Bakspiller Øyvind Frigstad er klar på at noe må gjøres i hele KIF skal oppholdet i 2. divisjon bli kortvarig og han selv teller litt på knappene på om han blir med laget ned kommende sesong.
Les mer >>
Sesongens siste hjemmekamp
KIF - Haslum IL
Les mer >>
KIF rotet bort seieren
KIF Håndball styrte kampen mot HK Herulf Moss inntil fem minutter gjenstod.
Les mer >>
Neste hjemmekamp!
Neste hjemmekamp i 1.divisjon er 04.03.2018 kl. 16:00 i Gimlehallen
Les mer >>
Surt ettmålstap for KIF
I stedet for å vinne sin tredje strake seier, er KIF Håndball tilbake under nedrykkstreken etter 23–24–tapet for Follo.
Les mer >>
KIF-seier med bismak
KIF kriget seg til to poeng mot Charlottenlund. For David André Rui, som er på utlån fra ØIF, endte det med en brukket arm.
Les mer >>
Norges energi
Støtt klubben i ditt hjerte
Les mer >>
KIF raknet mot slutten
Etter å ha ledet mot HK Herulf Moss til pause, gikk KIF på en smell i andreomgangen.
Les mer >>