Litt om historien


KIF håndball er stolt av sin historie. Vi ønsker her å samle mest mulig historisk materiell.

Har du noe liggende av hefter, særoppgaver, bilder osv. så ta kontakt.


KIF var det første laget i Norge som gikk til offisiell idrettsstreik under den 2. verdenskrig. På det tidspunktet var KIF en ren friidrettsklubb.

Til tross for krigen, ble formen holdt illegalt vedlike ute i skogen. Et viktig ledd i denne treningen var håndball. Så etter krigen ble det både håndball og friidrett i KIF, med både dame- og herrelag.

Det tok ikke lange tiden før damelaget til KIF var desidert best på Sørlandet, med flere SM-gull og 12 strake KM-seire. For herrenes vedkommende holdt man på med håndball et par-tre år, før det hele svant hen. De fleste utøverne valgte å satse på friidretten. Det må nevnes at keeper Kåre Zachariassen holdt det gående i mange år, men da som håndballdommer.

Dagens herreavdeling i KIF Håndball ble født på ny i 1957 da klubbens hovedformann Helge E. Refsnes tok initiativet til å starte opp et guttelag. Laget besto av talentfulle friidrettsutøvere, som ønsket variert trening. Per Arntsen var en av disse ungguttene, som siden skulle bli en viktig brikke i oppbyggingen av KIF til en storklubb i håndball, både som spiller og ikke minst som administrator.

Den unge guttegjengen holdt godt sammen, og etterhvert som de vokste til kom det nye utøvere. Dermed kunne KIF stille med flere lag i de yngre klassene på herresiden. Damene i KIF Håndball var allerede representert fra eliteserielag til de aller yngste.

Den sportslige utviklingen fortsatte og klubbens foreløpige hoydepunkt var NM-seieren for menn i 1980. Over 6000 entusiastiske tilskuerer var vitne til at KIF slo Refstad 20-18 i Gimlehallen. Denne bragden vil vi gjerne oppleve igjen.


Her kan du laste ned JUBILEUMSBOKEN 50 år 1921-1971

Her kan du laste ned JUBILEUMSBOKEN 75 år 1971-1996